Drug primer so bolniki, ki so imeli raka v govornem predalu

Drug primer so bolniki, ki so imeli raka v govornem predalu

Na srečo se stvari spreminjajo, zlasti na Zahodu,« je dejala.

Koliko seksamo?

Podatkovni znanstvenik Seth Stephens-Davidowitz v svoji knjigi "Everybody Lies" piše, da Američani poročajo, da uporabljajo veliko več kondomov, kot jih prodajo vsako leto, kar nakazuje, da ljudje morda pretiravajo, kako pogosto imajo spolne odnose.

"V naši kulturi, obsedeni s seksom, je težko priznati, da preprosto nimate toliko," zaključuje avtor.

Raziskave kažejo, da res manj seksamo. Ena študija je na primer pokazala , da se je med letoma 2000 in 2018 spolna aktivnost zmanjšala med moškimi v ZDA, starimi od 18 do 24 let, pri čemer je približno 1 od 3 moških te starosti poročal, da v preteklem letu ni imel spolne aktivnosti.

Spolna aktivnost se je zmanjšala tudi pri moških in ženskah, starih od 25 do 34 let.

Po mnenju Faulknerja bi lahko zelo visoka raven stresa, ki ga ljudje doživljajo, prispevala k spolni nedejavnosti.

"Ljudje so morda bolj pod stresom, kot so bili kdaj koli prej. Večji je tudi pritisk, da so spolni na določen način. Mislim, da zlasti po pandemiji ljudje poročajo o ponovni oceni svojega spolnega življenja ali odnosov," je dejala.

Hripavost lahko opredelimo na več načinov. Običajno pomeni, da vaš glas zveni drugače. Lahko je dihajoč, hripav, napet, mehkejši po glasnosti ali nižji ali višji po tonu. Hripavost navadno spremlja neko vrsto draženja ali vnetja glasilke ali grla. Najpogostejši razlogi za hripavost so lahko okužba zgornjih ali spodnjih dihal, alergije, izpostavljenost strupenim kemikalijam ali plinom ali zloraba glasu. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj signalizira dolgotrajna ali kronična hripavost.

Ključni zaključki:

 • Vztrajna hripavost lahko signalizira marsikaj, zato je ne smete prezreti.
 • Prvi korak je lahko podporna terapija, kot je hidracija, parna inhalacija, vlaženje zraka, izogibanje onesnaževalom ali dražilnim snovem, kot so tiste v okolju.
 • Najpomembneje pa je, da bo natančen pogled na glasovnico dal namige o vzroku hripavosti. Nekatere rešitve lahko poleg zdravil zahtevajo manjši kirurški poseg. V mnogih primerih sta lahko ključnega pomena tudi govorna terapija in način, na katerega uporabljamo svoj glas.

Številni ORL zdravniki morda močno sumijo, kaj povzroča vašo hripavost, še preden vas pregledajo.

Kako naj govorim?

Naši glasovi so usklajeno prizadevanje zvoka in resonance, ki jih proizvajajo naše glasilke, strukture v ustih, grlu in nosu, ter naših zavestnih prizadevanj, da bi nadzorovali zvoke, ki jih proizvajamo. Besede lahko izgovarjamo, a brez neke vrste zvočne produkcije nič ne pride ven.

Ljudje, ki se dušijo v hrani, so ponazoritev tega, kako govorimo.

Besede lahko izgovarjajo z usti, celo poskušajo potisniti zrak skozi glasilke, a čeprav poskušajo nekaj povedati, v tem primeru kričati na pomoč, ne morejo govoriti.

Drug primer so bolniki, ki so imeli raka v govornem predalu. V mnogih primerih je zrak, ki ga dihajo, preusmerjen stran od njihovih glasilk, če jih sploh še ne uporabljajo. Ena od rešitev, da jih pripravimo do tega, da ponovno spregovorijo, je, da jim ponudimo umetno zvočno omarico, ki oddaja zvoke, da lahko ustvarijo govor.

Pomen govorne enote je ustvarjanje zvokov. Ustvarjanje govora je odvisno od nas in od tega, kako bomo uporabljali svoja usta, nos in grlo, da zvoke pretvorimo v nekaj, kar lahko drugi razumejo.

Zvočna modulacija ali kakovost vašega glasu, vključno z višino, glasnostjo in tonom, ima lahko veliko opraviti z velikostjo in obliko vaših glasilk, kako se premikajo ali ne premikajo, in resonančnimi votlinami, kot so nos, nosna votlina, in tvoji sinusi.

Kaj naj storim, če moj glas ostane hripav?

Če vaš glas po približno treh tednih še vedno zveni drugače, zlasti če okrevate po nedavni bolezni dihal, morate obiskati zdravnika.

Drug pomemben dejavnik je, da če imate hripavost, ki jo spremljajo težave s požiranjem, cmok v vratu ali grlu, bolečine pri požiranju ali govorjenju, je lahko hripavost znak za nekaj drugega.

Zakaj moj glas zveni drugače?

Vaše glasilke so natančno uglašeni inštrumenti, ki so edinstveno specifični za vas. Dolgotrajna ali kronična hripavost ali laringitis pomeni, da je prišlo do neke vrste spremembe samega glasovnega sistema. Velikokrat gre za nepopravljivo spremembo sluznice, ki prekriva glasilke ali glasilne mišice.

Vzorci sprememb na glasilkah so lahko različni. Reaktivni ali reparativni procesi se lahko pojavijo glede na vzroke, ki lahko vključujejo:

 • Vnetje.
 • Edem (oteklina).
 • Hiperemija (pordelost).
 • Infiltracija in proliferacija sluznice, odvisno od odziva.

Vnetni proces lahko poškoduje tanko sluznico zvočnika, zlasti zadnjo ali zadnjo steno. Tu je odprtina našega požiralnika. Strokovni izraz za to področje je krikofaringealno področje in mišice ga nadzorujejo.

To regijo lahko na primer prizadene gastroezofagealni refluks.

Zadnji predel glasovne skrinje ima tudi vlogo premikanja sluznice iz traheobronhialnega drevesa. Obstajajo drobne dlačice podobne celice ali migetalke, ki se premikajo v valovih ali utripajo. Če migetalke okvarijo, sluz, ki nastane, ostane na zadnji steni glasilke in lahko izzove kašelj.

Sluz, ki se zadržuje na glasilkah, lahko povzroči tudi njihovo zamrznitev ali prenehanje delovanja. To se imenuje laringospazem in je lahko življenjsko nevarno. Zadušitev s hrano, kot je opisano prej, ali odziv na škodljivo kemikalijo sta dobra primera laringospazma.

Kaj bo moj zdravnik uporabil, da ugotovi, zakaj sem hripav?

Če vas je zdravnik zdravil zaradi bolezni zgornjih ali spodnjih dihal in ste še vedno hripavi ali imate drugo težavo, na primer maso na vratu, boste verjetno morali obiskati ORL specialista.

Pridobljene bodo laboratorijske študije, vključno z:

 • Popolna krvna slika.
 • Kulture sputuma in občutljivost na bakterije, viruse in glive.
 • Kultura in občutljivost brisa nosu ali grla.
 • Serološki markerji za avtoimunske motnje.
 • Študije za izključitev tuberkuloze in sifilisa, če so indicirane.

Študije slikanja so lahko koristne, vključno z:

 • Bočni ravni rentgen vratu.
 • Rentgen prsnega koša.
 • CT in MRI pregledi.
 • Študije požiranja barija za oceno požiralnika in želodca.

Najdragocenejše orodje, ki ga bo uporabil vaš ORL zdravnik, je neposredna laringoskopija. Izvaja se s preprostim zobnim ogledalom in intenzivno svetlobo ali z uporabo posodobljene tehnologije, znane kot fleksibilna fiberoptična nazofaringolaringoskopija. To je dolga, zapletena beseda, ki pomeni tanko cevko z lučjo in običajno se uporablja kamera za pregled zadnjega dela grla in glasovne enote.

V nekaterih primerih je pomembno, da je bolnik anesteziran, da se lahko izvede neposredna laringoskopija s togim laringoskopom za podrobnejši pregled, ki lahko vključuje biopsijo, kulture in brise za identifikacijo možnih povzročiteljev. Takrat je mogoče oceniti tudi druge nepravilnosti, kot so polipi glasilk ali vozliči.

Druga metoda za pregled govorne enote je uporaba videostroba. To se uporablja, če so bili tumor ali druge nepravilnosti izključeni iz diagnoze. Ta postopek lahko zagotovi pomembne informacije o značilnostih vibracij in gibanja glasilk.

Koprivo pogosto prepoznajo ljudje, ki so se nehote dotaknili te rastline in doživeli pekoč in srbeč izpuščaj, ki ga povzroča. Poleg tega, da lahko povzroča nelagodje, je kopriva bogata s hranili in ima zdravilne lastnosti.

Ključni zaključki:

 • Kopriva je rastlina, katere semena, listi in korenine se že stoletja uporabljajo kot hranljiv vir hrane in zdravilo.
 • Ta rastlina je polna bistvenih vitaminov, mineralov, aminokislin in polifenolov. Zaradi visoke hranilne vrednosti je odlična možnost za krepitev splošnega zdravja.
 • Kopriva je razvrščena kot alternativa zaradi svoje domnevne sposobnosti, da postopoma spodbuja ponovno vzpostavitev normalnega telesnega zdravja.
 • Potencialne zdravstvene koristi koprive vključujejo podporo zdravju prostate, uravnavanje krvnega tlaka in ravni sladkorja v krvi, zmanjšanje vnetja in bolečine pri artritisu ter lajšanje sezonskih alergij ali senenega nahoda.
 • Čeprav so koristi koprive vedno bolj podprte z znanstvenimi raziskavami, večina podatkov ostaja predhodnih, saj je to običajno pri zdravilih rastlinskega izvora.

V tem članku bomo obravnavali vrste koprive in katera rastlinska hranila so bila v študijah ugotovljena za pomoč pri ponovni vzpostavitvi pravilnega delovanja telesnih organov in sistemov.

Kaj je kopriva?

Kopriva, znanstveno znana kot Urtica dioica, je trajnica iz družine Urticaceae, znane tudi kot družina koprivovk. Kljub temu, da jo pogosto obravnavajo kot plevel ali rastlino, ki v izobilju raste na nezaželenih območjih, so jo skozi zgodovino uporabljali za različne namene, vključno z izdelavo tekstila, kot so tkanine, vrvi in ​​ribiške mreže. Danes je kopriva priljubljena rastlina, ki se uporablja v prehrani in zdravilih. Podeželske skupnosti, kot so skupine v Nepalu, uporabljajo koprivo zaradi visoke vsebnosti hranil in zdravilnih lastnosti.

Ta rastlina je bogata z bistvenimi vitamini, minerali, beljakovinami in bioaktivnimi spojinami, zaradi česar je zelo hranljiva in zdravju koristna možnost. Znanost začenja potrjevati, da lahko bioaktivne spojine, ki jih najdemo v koprivi, podpirajo zdravje prostate, uravnavajo raven krvnega sladkorja in krvnega tlaka, zmanjšujejo vnetja in bolečine pri artritisu, spodbujajo delovanje jeter in ponujajo vrsto drugih potencialnih koristi za zdravje.

Vrste koprive

Razširjena v različnih habitatih po vsem svetu je identificiranih 46 različnih vrst koprive. Med njimi je najbolj znana in raziskana vrsta Urtica dioica L., ki zajema tri različne podvrste, ki jih skupaj imenujemo kopriva.

Znanstveno ime podvrste Pogosto ime
Urtica dioica ssp. dioica L evropska kopriva
Urtica dioica ssp. gracilis Ameriška kopriva, kalifornijska kopriva
Urtica dioica ssp. holosericea Kopriva, kopriva, siva kopriva

Za več informacij – https://normadex-official.top/slovenia/ .

Contents

Whatsapp Resmi Dewa16 SLOT THAILAND https://dewa16.co.uk/ https://bola16.co.uk/ slo16 slot gacor http://siad.dpmd.gorutkab.go.id/ https://journal.binadarma.ac.id/pages/article/deposit-pulsa-tanpa-potongan/ https://stennisflagflyers.com/ https://nanotechinstitute.org/ slot gacor https://hollyvalance.net/ slot gacor deposit pulsa tanpa potongan slot thailand deposit pulsa tanpa potongan slot gacor hari ini slot pulsa https://dewa16.id/ slot gacor slot16 BOLA16 BOLA16 SLOT16 slot gacor deposit pulsa tanpa potongan https://sertifikasi.upy.ac.id/assets/mgacor/ http://103.141.105.92/ slot gacor slot gacor slot gacor slot dana slot gacor slot gacor slot thailand slot pulsa slot kamboja slot gacor https://sibangkodir.bpsdm.jatimprov.go.id/api/gacor deposit pulsa tanpa potongan slot kamboja https://littlebeedesigns.co.uk/ slot gacor maxwinhttps://siakad.stikeslakipadada.ac.id/sgacor/ https://stikeslakipadada.ac.id/gacor slot gacor slot dana deposit pulsa tanpa potongan slot thailand slot pulsa https://ppsdml.bpsdm.dephub.go.id/rames/toto/ https://kejari-sanggau.kejaksaan.go.id/ramestoto/ http://conference.fkm.unand.ac.id/rames/toto/ slot thailand togel online slot gacor slot gacor deposit pulsa tanpa potongan deposit pulsa tanpa potongan deposit pulsa tanpa potongan slot thailand slot gacor slot thailand deposit pulsa tanpa potongan slot gacor slot thailand slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor deposit pulsa tanpa potongan deposit pulsa tanpa potongan slot gacor deposit pulsa tanpa potongan slot gacor slot gacor slot gacor slot thailand slot gacor https://kecjelutung.jambikota.go.id/cgi-bin/